You are currently viewing Obilježavanje Međunarodnog dana žena u diplomatiji – Panel-diskusija: Feminist Foreign Policy

Obilježavanje Međunarodnog dana žena u diplomatiji – Panel-diskusija: Feminist Foreign Policy

Povodom Međunarodnog dana žena u diplomatiji, JU Muzej “Alija Izetbegović” i Homework HUB, prvi univerzitetski hub u BiH, uspješno su organizovali panel-diskusiju pod nazivom “Feminist Foreign Policy”.

Učesnice panela bile su: NJ.E. Jo-Anne Bishop, predstavnica UN WOMEN u BiH, gđa. Lejla Hodović , predstavnica Gender centra FBiH i gđa. Erna Merdić Smailhodzić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i jedina žena kandidatkinja na lokalnim izborima u ovom kantonu, te Amina Bašić, studentica i učesnica Škole diplomatije.

Panelistkinje su podijelile svoja iskustva i uvide o ulozi žena u međunarodnim odnosima, naglašavajući kako feministički pristup može unaprijediti diplomatske prakse. Razgovor je obuhvatio izazove s kojima se žene suočavaju, kao i mogućnosti koje se otvaraju kroz inkluzivniji i ravnopravniji pristup diplomatiji.

Rodna ravnopravnost ne može biti samo na papiru ili na izbornim listama da bi se samo popunile kvote na izbornim listama, nego je potrebno da to postane apsolutna praska u bh. politici i diplomatiji, kao i u generalnom, svakodnevnom životu bh. građanki i građana.

Zajedno gradimo put ka pravednijem i inkluzivnijem svijetu diplomatije!

Važno je napomenuti da je ovo prvi put da se ovaj međunarodni dan obilježava u našoj državi, a sigurni smo da će ih u narednim godinama biti više i da će inicijative biti učinkovitije.