You are currently viewing Prezentacija preliminarnih rezultata HUBSA projekta- Sarajevo, studentski grad

Prezentacija preliminarnih rezultata HUBSA projekta- Sarajevo, studentski grad

Homework HUB prezentovao je preliminarne rezultate projekta HUBSA – Sarajevo, studentski grad u HUB-u Dječije kuće JU Međunarodnog centra za djecu i omladinu. Projekat je prošao kroz nekoliko faza, u sklopu kojih se obišlo preko 650 srednjoškolaca/ki iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

Prema preliminarnim podacima, budućim studentima i studenticama potrebno je više informacija prije samog početka studiranja u Sarajevu, što i jeste cilj HUBSA projekta, kao i taj da HUBSA-HUB Student Affairs postane “glavna studentska služba” za sve studente/ice Kantona Sarajevo. Na današnjoj prezentaciji predstavljena su i iskustva iz država regiona koje je HUBSA projekat posjetio. Evidentna je promjena u potražnji i interesovanju budućih studenata/ica za fakultete koje žele pohađati, pa je tako na prvom mjestu kriminilastika, sigurnosni studij ili policijske akademije. 

Predstavljena je i HUBSA aplikacija, koja na jednom mjestu nudi sve potrebne informacije budućim i trenutnim studentima i studenticama u Sarajevu, od dostupnih programa na univerzitetima, javnom i privatnim, nužnih servisnih informacija do “prijatelja za učenje”, gdje studenti i studentice mogu bilježiti sve ono što se tiče njihovog studiranja. HUBSA platforma služit će svim univerzitetima  mjesto za promociju i kreiranje novog okruženja informisanja za sve buduće i trenutne studente/ice. 

Pored toga, predstavljene su i smjernice za obogaćivanje studentskog života i standarda u BiH, te veća promocija visokoškolskih ustanova, kao i njihovih programa. Društveni život mladih treba biti sadržajni i da traje tokom cijele godine.

HUBSA projekat strateški projekat Homework HUB-a, a posebno ističemo PONOS i ZADOVOLJTSTVO što su istom učestvovali i doprinijeli HUB članovi/ce, Alma Muharemović koordinatorica posjeta srednjim školama, HUB inženjeri Enis Abaza i Faruk Turković uz mentorstvo Ibrahima Efendića i Benjamina Hodžića, te ostali HUB članovi/ce koji su išli u posjete školama i nesebično dijelili svoja iskustva i savjete srednjoškolcima/kama. Još je puno posla ispred nas i mjesta za poboljšanje standarda, ali prvi veliki korak smo napravili, a to je da smo počeli priču o SARAJEVO KAO STUDENTSKOM GRADU!

Iskreno se nadamo da će HUB i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu u narednom periodu vrviti od budućih studenata/ica koji dolaze iz različitih krajeva!

Projekt su realizovali Homework HUB i Udruženje za razvoj obrazovanja, nauke i inovacija a uz podršku Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.