You are currently viewing HUBLog: Kafići i šoping centri nisu mjesta za učenje

HUBLog: Kafići i šoping centri nisu mjesta za učenje

  • Post author:
  • Post category:HUBlog

Homework HUB, kao ideja prvog univerzitetskog hub, nastala je kao promjena u društvu, da doprinese razvoju obrazovanja i nauke među mladim ljudima. Potaknuti naslovom: Student u Beogradu izbačen iz kafića, jer je učio, odlučili smo da ponovo pokrenemo naš HUBlog.

Međutim, HUB je imao za cilj da “odvrati” studente/ice sa mjesta koje nisu prilagođene za učenje, već da im omogući takvo jedno mjesto, kao što je danas Homework HUB. Prije pet godina, pokrenuli smo kampanju: Kafići i šoping centri nisu mjesta za učenje. Iako nismo postali studentski prihvatljiv i prilagođen grad, prostora za učenje i druženje mladih ljudi nije bilo, dok se HUB nije otvorio.

Kafansko učenje nije odlika nijednog budućeg akademskog građanina/ke. U mnogim univerzitetima, mjesec dana unaprijed se kreiraju rezervacije za mjesto u biblioteci, ili nekom univerzitetskom hub-u. Zašto? Atmosfera je prilagođena, radno okruženje je inspirirajuće, a koncenctracija je visokom nivou. Kafići su za ugodna druženja, razgovor o nekim životnim ili drugim temama, za dejtovanja ili jednostavno neko čilanje vikendom. Šoping centri su šoping centri! Svako mjesto u društvu ima svoju ulogu. Pa tako i naše sobe služe za odmoranje, a ne za rad. To se posebno pokazali u pandemiji, kada je produktivnost mnogih radnika/ca, ali i produktivnost učenja, opala za 70%, pa je pažnja na određenim zadacima dosegla maksimalno 20 minuta.

Ali, Homework HUB je zaista prilagođen i prilagođava se u skladu sa potrebama mladih. Učenje je na prvom mjestu, ali se ostavlja prostor i za druge neformalne aktivnosti koje pružaju mladim ljudima razvoj i rad na svojim vještinama. U kafićima ne možete te vještine razviti. U šoping centrima, ne možete te vještine razviti. U HUB-u možete.