You are currently viewing Studentski život: duhovnost i psihoterapija u borbi protiv stresa

Studentski život: duhovnost i psihoterapija u borbi protiv stresa

U petak, 5. novembra i subotu 6. novembra, u hibridnom modelu, održana su predavanja i radionice na temu: Studentski život: duhovnost i psihoterapija u borbi protiv stresa, u organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka i Homework HUB-a. 

Prvog dana, predavanja su održali, Ahmed Tabaković, glavni imam u Italiji, koji je održao predavanje na temu: Kako se nositi sa stresom? – duhovne tehnike

Amina Katica, Homework HUB #CommunityBuilder je sa prisutnima prošla kroz značajne metode ogranizovanja vremena i #TimeManagement pogotovo za vrijeme studiranja. Dosta korisnih savjeta i metoda studentima/cama će koristiti u nadolazećim sedmicama pred ispite, kako bi lakše kontrolisali stres. 

Drugog dana, predavanja su obilježena temama: Kako prevazići sindrom sagorijevanja? i #BurnOut, Berinom Bulatović i Anisom Čelikom, studenticama sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koje su sa učesnicima/ama održale i radionicu.

Profesorica Lejla Hasandedić Đapo, sa Akdeniz univerziteta iz Republike Turske, održala je predavanje na temu: Kako se nositi sa neuspjehom/uspjehom – duhovni i psihološki aspekt. U svom izlaganju, prof. Đapo nam navodi sljedeće tehnike koje nam mogu biti od pomoći poput: 

  • vježbanja zahvalnosti
  • vođenje dnevnika
  • vizualizacija uspjeha
  • pronađite svakodnevnu inspiraciju
  • vodite brigu o mentalnom zdravlju
  • stvorite navike.

Prilikom kreiranja tema pomogla nam je prethodno urađena i odgovorena anketa u kojoj je učestvovalo preko 50 studenata/ica svih univerziteta u Kantonu Sarajevu. 

Svi prisutni su naučili mnogo toga, a sada je na njima da naučeno počnu praktikovati i bez stresa da uđu u ispiten sedmice. 

Ovo je treća radionica povodom mentalnog zdravlja kod mladih ljudi koju Homework HUB organizuje zajedno sa svojim partnerima. Kao što smo i prije naglasili, fokus našeg djelovanja u narednom periodu bit će mentalno zdravlje u obrazovanju.

Projekat: Studentski život: duhovnost i psihoterapija u borbi protiv stresa, četvrti je u nizu projekata Homework HUB-a i partnera, ovog puta sa USFIN-om, a koji je podržan od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.