Obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci

Nauka je ženskog roda!

Jučer smo na simboličan način obilježili Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci. U prethodnom periodu sve što smo radili, radimo i što ćemo uraditi, će biti fokusirano na promociju nauke, obrazovanja, istraživanja, žena u nauci…I prvi univerzitet na svijetu osnovala je žena, Fatima, po kojem danas i svi ostali univerziteti svijeta funkcionišu. 

Nedavno smo pokrenuli i Gender istraživački centar (čitaj. Gender, ne: feministički), gdje su se polaznici/e Centra (pretežno studenti/ce II i III ciklusa, koji pišu svoje završne teze), s ciljem da u sklopu istih uključe gender komponentu kao istraživački vrlo važan segment.

FACTS:

  • automobili/inženjeri kreirani su za potrebe muške populacije (nauka to može promijeniti),
  • 90% lijekova za razne bolesti testirani su na muškim parametrima,
  • vaspitači (m) su pojam u našim vrtićima i predškolskim ustanovama (kažu sramota),
  • kandidatkinje za Predsjedništvo BiH (pojam),
  • rektorice univerziteta (rijetkost).

Zaista smo ozbiljno shvatili i težimo ka tome da ispunimo sve UN ciljeve održivosti (ovako mali – smatram da smo uradili i postigli što “veliki” godinama pokušavaju, bez skromnosti).

Vjerujemo da ćemo biti jednog dana veeeeeliki, pa da će i nauka zaživjeti od nas mladih među mlade za mlade i biti iskorištena u prave svrhe za kvalitetne radove i rezultate, a ne da bismo “okitili” CV, ili otišli na neku konferenciju ili seminar negdje vani, pa da bismo se vratili i ustanovili “pa oni nisu uopće pametniji od nas”.

Jesu, nažalost!

Sve krize rješavaju naučnici/e, države koje su top 10 ekonomija svijeta izdvajaju ogromni budžet, i za kompanije i za NGO, jer ko vlada naukom, vlada svijetom!

Mi želimo da kao d.o.o. razvijamo i doprinosimo bh društvu, ekonomiji, privredi, sebi, tebi, nama, njima! 

Košarica
There are no products in the cart!
Continue Shopping