You are currently viewing HUB u posjeti Srebrenici

HUB u posjeti Srebrenici

Homework HUB je danas u okviru svoje #StudyTrip aktivnosti posjetio Srebrenicu.

Jednodnevna posjeta se sastojala iz:

⁃ obilaska JU Prve osnovne škole Srebrenica (područne škole) i sadnja HUB dva drveta

⁃ obilaska Memorijalnog centra Potočari i mezarja.

U dvorištu škole HUB članove/ice dočekala je pomoćnica direktorice škole, Begija Smajić. Trosatni boravak u Prvoj osnovnoj školi obilježen je brojnim pričama, borbama za dostojno obrazovanje, borbu za državu, borbu za jezik, i što je najvažnije borbu za mladost i budućnost.

U parku iza škole posadili smo dva HUB drveta zajedno sa učenicima, koja simbolizuju mladost i život! I nadamo se da će tako i biti u budućnosti.

Očarani smo nastavnicom matematike, Begijom i nastavnicom bosanskog jezika Melihom, koje se neprestano bore protiv diskriminacije u obrazovanju, ali u isto vrijeme obezbjeđuju sve potrebno svojim učenicima/ama. Obišli smo internat EMMAUS, u kojem borave djeca iz preudaljenih predjela u okolini Srebrenice, koja tu borave kako bi se školovala. Doček je bio: mladost, mladost, mladost, pjesma, razdraganost, knjiga i mladost!

Nakon posjete Prvoj osnovnoj školi, krenuli smo u Memorijalni centar. Preko 8372 neispričane i ispričane priče, slike koje govore 8372 riječi, 8372 pomiješana osjećaja…

Nismo ostavili vijenac na Spomen-obilježju, ali jesmo poruku, jer smo sigurni da će 8372 duše pročitati i neka ostane samo njima posvećena, a nama jedna velika zadaća i pismeno obećanje njima da ćemo učiniti sve da se njihove priče ne zaborave, da se genocid ne ponovi i da zauvijek mladost živi.

Homework HUB će uskoro potpisati Sporazum o saradnji sa Memorijalnim centrom Potočari, gdje ćemo se obavezati na podizanju svjesnosti kod studenata/ica da istražuju o genocidu, elementima pomirenja i svemu kroz svoje završne radove. U narednom periodu aktivno ćemo raditi na popunjavanju biliotečkog fonda Prve osnovne škole u Srebrenici, ali i druge aktivnosti koje će im pomoći u daljem razvoju i karijeru. To je naša obaveza, dužnost i odgovornost koju osjećamo, a ne koja nam se nametnula.

Stoga, današnja HUB posjeta Srebrenici će zasigurno otvoriti nova vrata u sklopu naših aktivnosti na jačanju našeg društva, i to isključivo kroz OBRAZOVANJE! O Srebrenici i njenoj mladosti, o životu i smrti itekako ćemo pričati u narednim postovima.

Naša Iman, naša Lejla, naša Lamija, naš Faruk, naš Keno, naš Edin i svi ostali HUB članovi/ce će zasigurno biti nova podrška mladosti Srebrenice, nova mladost koja će se naukom i obrazovanjem boriti i istraživati o genocidu i o miru.