HUB predavanje VIII

Danas je u sali Miss Irby održano VII HUB predavanje sa mladom naučnicom, Anelom Zorlak, pod nazivom: Genska terapija, medicina budućnosti? Ako vam kažemo da smo morali prekinuti predavanje, zbog vremena, da li biste nam vjerovali? Da, da. Produktivnih 90 minuta sa mnoštvom pitanja, zainteresiranosti za nauku i mnogo primjera, naši HUB članovi/ce su mnogo toga naučili.

Naučili smo da je genska terapija liječenje bolesti zamjenom, promjenom ili dopunom gena koji je odsutan ili abnormalan i čije je odsustvo ili abnormalnost odgovorno za bolest. Genska terapija može koristiti genetski materijal, DNK, kao sredstvo liječenja. Kao i rijetka oboljenja u BiH:

    •    GLB1 mutacija
    •    CHM mutacija – Choroidermia
    •    CMT 
    •    CDH1 mutacija i još mnogo toga.

GENETIKA, prvo genetičko savjetovalište u BiH nastalo je kao ideja mlade genetičarke Anele Zorlak M.Sc, da svoja znanja udruži sa eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogući svakom pojedincu da što bolje upozna sebe te preventivno djeluje. Tim velikih stručnjaka okupljenih oko zajedničke ideje – personaliziranog pristupa dijagnostici, dat će svoja znanja i iskustva u svrhu vašeg dobra.

Sa sigurnošću možemo reći da je u HUB-u #ScienceIsIn!

Za više informacije o Genetičkom savjetovalištu kliknite ovu fotografiju