You are currently viewing Ljetna škola bh diplomatije

Ljetna škola bh diplomatije

SRETAN MEĐUNARODNI DAN MLADIH!

Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo Međunarodni dan mladih obilježili otvorenjem Ljetne škole diplomatije, čiji smo domaćini i inicijatori, a u koordinaciji i organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i direktorice Nađe Berberović-Dizdarević, koja je pružila nesebičnu podršku u realizacije ove aktivnosti. U sali Miss Irby vladala je prava diplomatska atmosfera, a to su upotpunila i gostovanja ambasadora u BiH iz Turske, Palestine, Pakistana i Kine. Prvo predavanje je održao gospodin Faris Nanić, dipl. ing. građ. Obrađene teme su bile: Diplomatski napori Alije Izetbegovića na međunarodnom priznanju BiH, njezinoj multilateralnoj afirmaciji i bilateralnoj saradnji i odbrani od agresije. 

Uvod – Dosezi diplomatije kao odraz unutarnjepolitičkog stanja, ali i snage ličnosti i njezinih ideja

I poglavlje – Od izbora do početka agresije

II poglavlje – Ratna diplomatija

III poglavlje – Postdejtonski period prisustva međunarodne zajednice u BiH

Zaključak: Ostvareni ciljevi diplomatije

Mladi koji dolaze iz cijele BiH će imati priliku da upoznaju diplomatiju od relevantnih i stručnih ljudi, koji će svojim iskustvima prenijeti znanje polaznicima/ama Škole. Prva Ljetna škola bh diplomatije pružit će priliku učesnicima/ama da nauče više o tehnikama i metodama pregovaranja, komuniciranja i razmjeni kritičkog mišljenja. 

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini NJ.E. Rezeq Namoora je svoje Ambassadors’ Talk predavanje posebno posvetio historiji i porijeklu saradnje i diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Palestine, kao i svom životu u BiH i odnosu sa građanima.

NJ.E. Muhammad Khalid Rao, ambasador Pakistana u BiH je tokom svog Ambassadors’ Talk predavanja posebnu pažnju posvetio diplomatiji Azijskih zemalja i njihovom odnosu prema Bosni i Hercegovini, kao i odnosima unutar same Azije. 

Ambasador Republike Turske u BiH NJ.E. Sadık Babür Girgin je svoje predavanje tokom Ambassadors’ Talk dijela Ljetne škole bh diplomatije posebno posvetio odnosu Republike Turske sa zemljama Balkana, kao i sa Bosnom i Hercegovinom.  

NJ.E. Ji Ping, ambasador Narodne republike Kine u BiH je tokom svog predavanja imao poseban osvrt na odnos Narodne republike Kine sa državama u Evropi, članicama Evropske Unije, ali i sa Bosnom i Hercegovinom. 

Nakon svršetka sedmodnevne ljetne škole koja obuhvata 40 časova i tri dana studijskih posjeta, svim polaznicima/ama bit će dodijeljeni mentori/ce s kojima će raditi na pisanju naučnih radova koji će biti objavljeni u Zborniku radova JU Muzej “Alija Izetbegović”. 

Mnogo zanimljivih stvari ćemo čuti i naučiti, a sve s ciljem jačanja naše države u međunarodnim odnosim, jer na kraju svi smo mi na neki način ambasadori/ke naše BiH. U pauzama od predavanja pao je i prvi selfie ambasadora Turske i Palestine sa učesnicima/ama 😀